Swedish: Blog post about how to grow plants indoors

Plantera inomhusväxter

Tanken på att ha ett hem med massor av grönska är lockande för många av oss, men vi måste vara ärliga. Det är inte alla som har gröna fingrar. Vissa av oss har inte ens en grön fläck. Låt oss ta reda på hur vi kan lyckas med blommor, utan att vara en blomsterviskare.

Bli ett blomsterproffs

Det finns ett par hemligheter som är välkända för de insatta. För vanliga människor kan de vara absoluta guldkorn. Låt oss få ut hemligheterna i det offentliga rummet. Fler av oss vanliga dödliga ska få chansen att ha mer än plastblommor i fönstren! Visste du till exempel att det finns blommor som tycker om att stå i grus, inte jord?

Vissa växter tycker bättre om mineralerna och luftigheten som blir i lavasten. Det kommer vi tillbaka till senare. Det spelar också roll i vilket väderstreck dina krukväxter står, hur mycket solljus de får. Garderobsblomman (Zamioculcas zamiifolia) är en klassexempel på en växt som inte behöver särskilt mycket ljus. De kan överleva i en garderob på riktigt.

Väderstreck spelar roll för dina inomhusväxter

Det är inte alltid helt enkelt att avgöra i vilket väderstreck du har dina fönster. En tumregel om du inte har en kompass är att där solen spenderar mest tid är söder. Olika växter vill ha olika mycket solljus och du vinner en hel del på att anpassa dina växter efter hur mycket naturligt ljus du har i ditt hem.

Enkla knep för att få inomhusväxter som trivs

Utöver mängden ljus som kommer in där du vill ha blommor, kan du även fundera på värmen. Vad har du för temperatur på olika årstider, var kommer värmen ifrån i förhållande till var blommorna ska stå? En värmepump kan skapa en lite mer dragig miljö, medan golvvärme eller element mer liknar värmen från jorden.

Välj rätt krukstorlek till dina inomhusväxter

Ett annat enkelt knep är att välja bra krukor. Plantera din blomma i en plastkruka, innerkruka, med hål i botten. Den kan du sen placera i en ytterkruka som matchar inredningen. Detta skapar utrymme för luft att cirkulera runt och vattnet har någonstans att rinna av. På så vis minskar vi dessutom risken för övervattning.

Vattna dina inomhusväxter lagom

På tal om vatten, det finns ett fiffigt knep här med! Ofta vattnar vi alldeles för mycket, vi älskar ihjäl våra blommor. De behöver sällan vatten mer ofta än en gång i veckan, kanske mer när det är varmt. Om du dessutom har lite gödning i vattnet får blommorna en extra näringsboost varje gång du vattnar.

Göda inomhusväxter

Även krukväxter vill ha gödning. Det är inte bara gräsmattan med andra ord. Det finns flera generella gödningssorter du blandar i vatten som fungerar till de flesta blomstersorterna. Du kan också köpa gödning speciellt framtaget för en specifik sort om du har många av den sorten. Håll det enkelt och häll en liten skvätt i vattenkannan varje gång du fyller den med vatten.

Vilken jord passar till inomhusväxter

Det här är ett område de insatta kan spendera dagar att diskutera. Det finns en uppsjö olika sorters jord med olika nivåer av gödning och mineraler. En bra tumregel är att välja jord med lagom mycket torv. Ett lågprismärke som också säljer kaffe har sannolikt blomjord med mycket torv. Det gör vattningen kladdig eftersom vattnet inte sjunker ner i jorden.

Ska inomhusväxter planteras om

Blommor, precis som barn, växer. De kommer växa ur sin kruka så småningom. Blommorna följer Moder Jords rytm. De växer på våren och vilar på vintern. Därför är det bättre att plantera om blommorna på våren. Då får dom ny härlig jord att växa i under säsongen. Det går såklart att plantera om inomhusväxter under resten av året med, bara undvik det när de blommar.

Inomhusväxter kan föröka sig

Du kan dela av inomhusväxterna när du planterar om dom, eller ta sticklingar av dom på våren. Tro det eller ej, en del blomsterfantaster ser det som en sport att inte köpa blommor. De tar istället små sticklingar på blommor de vill ha och odlar upp blommorna själv. Sammanfattningsvis är det alltså de här sakerna som påverkar

  • Väderstreck på fönstren i hemmet
  • Värmekälla, och temperatur
  • Krukans storlek
  • Jorden
  • Gödning

Lyckas med dina inomhusväxter

Svårare än så är det inte egentligen. Det är inte rymdforskning att lyckas med inomhusväxter, däremot är det viktigt att skapa rätt förutsättningar för växterna som kommer in i ditt hem. Sätt dig själv i en position där du inte kan annat än att lyckas. Det kommer få dig att må mycket bättre och dina vänner att häpna!

En vinnande position

Vad jag menar med att sätta dig i en position där du bara kan lyckas, är att du gör precis det. Ta reda på vilka sorters blommor som passar i ditt hem med de förutsättningarna som finns där. Låt oss ta en titt på ett par olika sorters blommor som är till för oss med inte-så-gröna fingrar.

  • Palettblad
  • Kaktusar med och utan taggar
  • Garderobsblommor
  • Orkidéer (jo, det är sant)

Palettblad är populära inomhusväxter

Det här är den trendigaste blomman på marknaden idag. Palettblad (Solenostemon scutellarioides) växer naturligt i sydöstra Asien, och nu är de i vart och vartannat hem. Bladen är otroligt vackra med sina rosalila färgtoner med det gröna. De tycker om att stå ljust och med mycket plats. De kan även stå utomhus på sommaren. Ju mer sol de får desto djupare färg får dom.

Det är riktigt roligt att ta sticklingar på palettbladen eftersom den växer så fort. Från att sticklingen står i vatten tar det ungefär 10 dagar innan den kan planteras. Tack vare detta och fler anledningar såklart är de omåttligt populära. De behöver planteras om relativt ofta för att de växer så fort, men de är utöver det väldigt lättskötta.

Kaktusar

Jag nämnde ju tidigare att vissa blommor inte ens behöver jord. Kaktusar (Cactaceae) är precis en av de växterna. Den kommer från värmen, tänk medelhavet och öknen, så värme är inte ett problem, inte heller direkt solljus. Den växer ofta på karga platser naturligt, så lavasten är faktiskt ett grymt val. Planterar du i en glaskruka ser du dessutom vattennivån.

Det finns mellan 1 500 – 2 000 olika arter av kaktusar, som kan leva i allt från öknen till 4 000 meters höjd i isande vindar. Extrem är kaktusens andranamn. Därför är det inte så noga om du kommer ihåg att vattna den eller inte. Är du sällan hemma är kaktusen den perfekta blomman till dig, det finns ju de som blommar med.

Garderobsblomman och orkidén

Zamiakalla (Zamioculcas zamiifolia) är garderobsblommans egentliga namn. Den kan leva med väldigt lite ljus och funkar därför i hem med lite naturligt ljus. Den och kaktusen är de två växter som även vi utan någon som helst kunskap innan kan klara av att hålla liv i. De är otroligt tåliga och klarar av stora skiftningar i ljus såväl som temperatur.

Orkidén är faktiskt en ört, men den är ju lika fin ändå. Myten påstår att den är svårt att sköta men det är faktiskt inte sant! Brudorkidén är den vanligaste arten här i Sverige och den är väldigt lättskött. Den behöver speciell jord, men den blommar i gengäld länge. Vatten behöver den inte heller särskilt ofta och den tycker om att stå ljust.

Nu när fingrarna fått mer färg

Förhoppningsvis har du, precis som jag, fått lite färg på fingrarna och känner att det kanske inte är omöjligt att lyckas med inomhusväxter. Det finns ju trots allt ett par sorter som är lättskötta, förlåtande och som kan tänka sig klara av våra försök att bli blomsterproffs. Noggrann research är onekligen framgångsreceptet. Det är ju inte så svårt.

FAQ

Hur vet jag vilket väderstreck mina fönster är i?

Utan en kompass kan du se var solen går upp och ner, alternativt var solen spenderar mest tid på dygnet i förhållande till dina fönster.

Kan jag ha blommor om jag har katt?

Självklart! Fråga din veterinär eller personalen där du köper dina blommor vilka sorter som är ogiftiga för katter. Utöver kattgräs.

Jag glömmer bort mina blommor jämt, vad kan jag göra?

Satsa på kaktusar eller suckulenter, de håller kvar vätskan i växten länge och behöver inte vattnas så ofta. Eller sätt larm på telefonen.

Jag har småbarn, kan de bli förgiftade av inomhusväxter?

De flesta krukväxter smakar illa, de är sällan giftiga i små mängder. Är du orolig kan du kolla på giftinformation.se.