De sju bästa restipsen för 2022
År 2022 är ett speciellt år när det gäller resor. Världen har förändrats i och med pandemin, men det ska dock inte stoppa någon från att resa. Det gäller bara att ha ett öppet sinne och att resa smart så kommer det gå galant. Här kommer du få ta del av mina sju bästa tips!
Tips nummer ett: Planera i god tid
Att vara spontan när du ska ut och resa är svårare idag. Boka gärna boende för hela resan i förväg, så har säkrat tak över huvudet. När världen öppnade upp för resor igen har det blivit ett väldigt högt tryck på både hotell, restauranger och populära turistattraktioner. Tänk också på att ett nytt pass tar lång tid att ordna.
Att planera din resa i förväg kan verka tråkigt men faktum är att du oftast blir mer nöjd med din semester om du har lite koll innan. Du kan slappna av på ett annat sätt och kan fokusera på att leva i nuet och njuta där du är. Fundera på vad du helst vill göra och börja din research.
Res med mindre stress
Det är lätt hänt att vi ska hinna med så mycket som möjligt när vi är på en resa. En vecka går fort, tiden ska minutiöst planeras, hela tiden tänker vi på nästa sak att göra. Tänk då på att ta en paus och tillåt dig att vila. Oavsett om du gillar att ha fullt upp eller inte, återhämtning är livsnödvändigt. Och lämna jobbet hemma!
Tips nummer två: Res med endast handbagage
Jag vet inte hur många gånger jag har blivit av med mitt incheckade bagage. Ska du då bara vara på resande fot för en helg blir resan förstörd utan din väska. Gör det till en vana att packa lätt, en kabinväska rymmer mycket mer än du tror. Väl på plats kan du köpa en billig, extra väska och checka in på hemvägen om det behövs.
Packa smart
Är du den som inte kan eller vill packa lätt så är ett tips att förbereda ditt handbagage som om flygbolaget hade tappat bort din väska. Förbered med ett extra klädombyte, underkläder och viktiga mediciner. Det mesta går så klart att köpa på plats, men jag brukar göra så för att slippa leta efter tandborstar och underkläder det första jag gör på ett nytt resmål.
Tips nummer tre: Ha god tid på dig på flygplatsen
Det har nog inte undgått någon att det både i Sverige och i andra länder är kaos på flygplatser med långa köer på grund av personalbrist. På Schiphols flygplats i Amsterdam till exempel behövs det nu minst tre timmar innan avgång på plats. Bara att lämna in den incheckade väskan kan ta över en timme och då har du inte ens kommit till säkerhetskontrollen.
Håll dig uppdaterad
Beroende på vilken destination du reser till så behöver du läsa på om när du behöver vara på plats på flygplatsen. Vissa flygplatser behöver du ha tre timmar på dig, vissa andra två timmar. Är du försenad väntar tyvärr inte flyget på dig. Var uppdaterad om det senaste vad gäller Covid-19, visum och Utrikesdepartementets rekommendationer bland annat. Reglerna kan ändras fort så håll dig uppdaterad.
Tips nummer fyra: Ha alltid lite kontanter med dig
Även om många länder går mer och mer mot att vara kontantfria så är det inte så överallt. Det kan komma som en överraskning för oss svenskar som är vana vid att blippa vårt kreditkort så gott som överallt. Utomlands är det heller inte vanligt att ge dricks via kortterminalen, så är du nöjd med servicen lägg en peng på bordet i stället.
Ställen som oftast kräver kontanter
De ställen som oftast inte tar emot betalkort som betalning är olika färdmedel så som taxi, buss och tunnelbanor. Men även på små, lokala marknader och i vissa små butiker är det kontanter som gäller. Det gäller att ta seden dit man kommer, de flesta köp inom EU görs faktiskt med kontanter enligt statistik från Europeiska Centralbanken.
Tips nummer fem: Tänk på när på året du reser
Vill du resa till Amalfi kusten i augusti månad? Glöm det! I alla fall om du vill ha en angenäm resa utan att trängas bland alla italienare och en mängd andra nationaliteter som har semester i augusti. På populära semesterveckor och lov är det dessutom extra dyrt att resa. Generellt kan man säga, om det är möjligt: åk inte när alla andra åker!
- Undvik att resa på lov
- Tänk utanför boxen, kanske en resa till Spanien i oktober i stället för juli?
Tips nummer sex: Var ödmjuk mot servicepersonal
Efter pandemin blev en mängd servicepersonal inom resebranschen uppsagda. Många av dem hittade nya jobb i andra branscher. Detta gjorde att när resandet väl drog i gång så blev det en personalbrist utan dess like. Hotell, restauranger och flygplatser är alla hårt drabbade. Så om det är för få servitriser på din favoritrestaurang så tänk en snäll tanke – de gör så gott de kan.
En ny typ av resande
Resor år 2022 är på något vis påverkade av pandemin. Många länder är väldigt beroende av turismen och börjar nu sakta men säkert se ljuset i tunneln. Men allt är inte som vanligt. Sluta inte res, men res med respekt. Är du sjuk så stanna hemma. Planera och dröm dig bort. Många gånger är planerandet och förväntningarna en stor del av själva resan.
- Visa respekt, stanna hemma vid sjukdom
- Res, men gör det på ett anpassat sätt
Tips nummer sju: Åk dit du drömmer om att åka
Hur just din drömresa ser ut vet bara du. Men om det är något vi lärt oss i dagens ganska dystra verklighet med pandemi, krig och stigande elpriser så är det att vi behöver drömma och fokusera på något positivt. Gör det du alltid drömt om! Vem vet hur världen ser ut om ett år? Om ekonomin sätter stopp, så börja i alla fall planera.
Skulle oturen vara framme är det viktigt med en bra reseförsäkring. Det ingår ofta via din hemförsäkring eller om du betalat resan med ett kreditkort. Inom EU kan du också komma ihåg att ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort, så kallat EU-kort. Kortet visar att du har rätt till nödvändig sjukvård i 27 EU-länder samt Norge, Liechtenstein och Schweiz.
Även detta kommer att gå över
Det kommer inte vara så här för alltid. Krig kommer avslutas, pandemin kommer avta ytterligare och livet kommer bli bättre. Gör saker som får dig att må bra. Gå upp tidigt och se en ny stad sakta vakna till liv i soluppgången, lämna telefonen och lev i nuet en stund. Finn nya vänner, prata med lokalbefolkningen. Nu mer än någonsin behövs medmänsklighet.
Reser du alltid till samma resmål? Jag förstår absolut fördelarna med känna sig hemma i en stad eller turistort, men testa gärna att göra något du inte alltid gör. Känns bungy jump som det läskigaste du kan göra – gör det ändå. Att utmana sig själv kommer stärka dig både i ditt självförtroende och som människa.
Insup kulturen
Passa på att lära dig mycket när du är ute och reser. Läs en lokaltidning (om du kan språket), ta en guidad tur och upplev stadens nutid och dåtid. Är det en lokal festival i byn? Gå dit! Försök se världen med nya ögon. Gå dit lokalborna hänger och försök lista ut vilka turistfällor du ska undvika.
Att cykla är ett bra sätt att uppleva och se det bästa av en stad. Vissa städer är kända “cykelstäder”, så som Amsterdam, men cykling passar faktiskt i de flesta städer. Hyr en cykel själv eller i grupp, stanna där du känner för det. Trafiken i många städer gör det svårt att hyra bil, där kan cykeln vara ett nytt sätt att uppleva destinationen på.
Resa år 2022
Ska vi ens resa? Ja, det tycker jag! Och om världen känns för skrämmande eller ekonomin för stram så finns det en mängd härliga ställen i Sverige. Camping, eller det lite mer glamourösa “glamping” har blivit väldigt populärt så tänk på att även här boka i god tid. Du behöver oftast inte åka långt för att upptäcka nya pärlor.
Svar på mina vanligaste frågor
Hur kan jag resa så billigt som möjligt?
Det som oftast kostar mest på en resa är flyget, till skillnad på hotell och mat. Jämför olika flyg eller kontakta en resebyrå för hjälp.
Hur ska jag våga resa själv?
Ett steg är att börja trivas i ditt eget sällskap. Första middagen själv brukar vara jobbigast, men efter det kommer du växa som människa.
Vilken är din favoritstad?
En av dem är Kapstaden. Väldigt vacker stad som har allt från god mat, vingårdar, safari, pingviner och valar i en och samma stad.
Hur blir jag en så kallad “digital nomad”?
Du behöver ha ett jobb som är platsoberoende. Efter det är du fri att bo var du vill, allt du behöver är en bra Internetuppkoppling.