Swedish: Blog post about how to become productive at work

Hur blir man produktiv på jobbet

När det kommer till att bli mer produktiv på jobbet så handlar det inte om att du ska jobba mer. Det handlar om att lära sig planera smart och vara väl förberedd på det du ska göra. Dessutom behöver du använda dina resurser på bästa möjliga sätt för att bli så produktiv som möjligt.

Planera och sätt press på dig själv

Ett första steg är att vara väl förberedd på dina arbetsuppgifter. Det är viktigt att du är påläst om vad du ska göra. Ett tips som ofta används är att börja dagen med att skriva ner dina mål för vad du ska göra inför varje dag. Det är ett mycket användbart tips som hjälper dig att faktiskt nå dina mål.

Genom att skriva ner dina mål varje dag så sätter du en viss typ av press på dig själv. Ett smart tips kan också vara att berätta för kollegor eller vänner vad du har för dagsmål eller uppgifter som du ska göra under dagen. På så sätt blir det lite svårare att inte lyckas i tid med dina uppgifter

Du känner din kropp bäst

Det är viktigt att du tar hand om din kropp och själ. Därför hjälper sådant som man kanske tar för givet som bra sömn och god kost till att hålla dig fokuserad och produktiv på jobbet. Ibland kan det kännas lockande att skippa lunchrasten men gör inte det. Ta din rast och låt kroppen återhämta sig.

Skilj på arbete och fritid

När man jobbar så jobbar man och då behöver man vara fokuserad på sitt arbete. Håll dina tider med stor punktlighet så att du inte börjar att slarva med det. Lika viktigt om inte ännu viktigare är det att kunna koppla bort arbetet när du har din fritid. Njut och släpp ditt arbete helt.

Arbeta när du har som mest energi

Att jobba längre innebär inte alltid att du hinner med mer. Det är bättre att göra åtta fokuserade timmar på jobbet när energin är som störst än att jobba 11-12 timmar. Kroppen och framförallt hjärnan behöver återhämtning. Kan du hålla dina tider och vara noggrann under de 7-8 timmarna du arbetar så kommer du få ett bättre resultat.

Komma in i rätt humör och fokus

Att komma in i rätt humör och fokus kanske är lättare sagt än gjort. Dock finns det faktiskt några saker du kan göra för att skapa det perfekta arbetsfokuset. Se till att din arbetsplats är städad och att det finns så lite störningsmoment som möjligt runt om kring dig. Samt ha någonting personligt på din arbetsplats som får det att kännas som just din arbetsplats.

Lär dig prioritera

Att prioritera sina arbetsuppgifter är mycket viktigt. Dessutom kan en prioritering vara att du börjar med de tyngsta uppgifterna när du har som mest energi för att utföra dem på ett bra sätt. Det är också viktigt att välja vilka uppgifter som är de viktigaste att lägga mest fokus på. Prioritering är A och O under en arbetsdag.

Våga be om hjälp

Att be om hjälp på jobbet är viktigt. Ibland kör man fast och då kan det vara bra att något får titta på uppgiften med andra ögon för att få in dig på rätt spår igen. Så var inte rädd för att bolla uppgifter med dina kollegor eller bekanta. Ju snabbare du kommer på rätt spår desto bättre är det för dig.

Positiva tankar och energi

Negativa tankar och attityd sprider sig som en löpeld genom en arbetsplats. Håll därför det för dig själv. Sprid glad och positiv stämning på din arbetsplats. Det kan vara lätt att hamna i en negativ spiral med negativa tankar, men det gäller att hålla sig själv positiv och sprida bra stämning, goda tankar och idéer.

Kom igång

Sätt igång med uppgiften direkt. Ju längre tid du väntar ju större risk är det att du inte blir klar i tid och dessutom känns uppgiften inte lika tung om du kommer igång direkt. Samla kraft och sätt igång med arbetet. Det är ett lyckat tänk som leder till att du får ditt arbete gjort.

  • Tvåminutersregeln för att få enkla uppgifter gjorda
  • Gör en nedräkning – 5, 4, 3, 2, 1 – och starta oavsett allt annat
  • Lämna inte saker halvgjorda – behövs mer tid schemalägger du det

Tvåminutersregeln

Om du har något som behöver göras som tar mindre än två minuter att göra. Gör det direkt. Svara på det där mejlet du väntat med att svara på. Snabbstäda ditt skrivbord som du väntat med att göra. Använd denna regel så kommer saker inte kännas lika tunga eftersom alla småsaker blir gjorda på en gång.

Effektivisera hur du använder mobilen

Din mobiltelefon kan vara ett stort störningsmoment i vissa former av arbete. Sätt telefonen på ljudlöst eller lägg den i skrivbordslådan föreslås då. Dock kan den i många yrken även vara till stor hjälp gör dig ännu mera effektiv. Använder du den mycket i ditt jobb kan det vara läge att ha en privat och en för jobb. Här är ett par exempel på användning:

  • Hålla reda på hur länge du sitter med varje uppgift.
  • Kalendrar och Att-göra-listor
  • Skanna dokument när du är ute och far
  • Spela in konversationer, diktera till dig själv eller fotografera

Gör rätt direkt

Var noggrann och kom in i tankesättet att du ska göra rätt på första försöket varje gång. Det skapar självförtroende och säkerhet hos dig i ditt arbete och det gör att du skapar mycket bättre förutsättningar att lyckas. Dessutom sparad du tid. Slarva inte utan var redo för din uppgift och gör rätt första gången – varje gång!

Genom att göra rätt på en gång blir du dessutom mycket mer produktiv eftersom du hinner med mer och får på så sätt ut mer av din arbetsdag. Dessutom blir din känsla mindre bra om du ständigt tvingas göra om uppgifter på grund av att du varit slarvig. Så noggrannhet är nyckeln till framgång här.

Delegera

Är du chef eller på något sätt ansvarig för en grupp som ska genomföra en arbetsuppgift?Då är det mycket viktigt att du lär dig att delegera dina arbetsuppgifter. Ta inte på dig allt själv utan lär dig fördela ansvaret för att få ut maximalt av både dina och ditt företags resurser. Alla medarbetare har olika styrkor och svagheter.

Se till att hela gruppen lyckas genom att lära känna hela din grupp så att du som chef eller ansvarig vet vilken uppgift som passar vilken medarbetare bäst. På så sätt håller du hela gruppen fokuserad och framförallt motiverad. Det skapar en god stämning om alla tycker att det är kul och intressant att komma till jobbet.

Träna och motionera

När arbetsdagen är slut och det är dags att gå hem är det viktigt med en meningsfull fritid. För att klara av att prestera på topp på jobbet och ha så mycket energi som möjligt så är det viktigt att du spenderar din fritid på någonting som du tycker är rogivande och intressant. Många väljer sporter som kombinerar så som att spela golf eller yoga.

Kroppen behöver motion. Det kan vara allt från att köra ett riktigt tungt pass på gymmet innan din arbetsdag börjar eller gå ut och gå en promenad efter arbetspasset för att rensa tankarna lite. Hur som helst så är rörelse viktigt eftersom de allra flesta idag har stillasittande jobb. Ta en promenad istället för att ta bilen eller bussen till och från jobbet.

Så hur blir du mer produktiv på jobbet

Det finns en mängd olika saker du kan göra för att bli mer produktiv på ditt jobb. De viktigaste punkterna är: Var noggrann och planera ditt arbete innan du utför det. Skriv ner dina mål varje dag och berätta om dem för dina kollegor. På så sätt så sätter du en bra press på dig själv.

Vanliga frågor

Varför ska jag skriva ner mina mål?

Att skriva ner sina mål varje dag gör att målen blir konkreta och att de existerar utanför ditt huvud.

Är det så viktigt att göra rätt direkt?

Ja det är viktigt att ha inställningen att du ska göra rätt första gången. Det skapar självförtroende och får dig att känna dig säker.

Jobba länge eller rätt?

Att jobba 11-12 timmar betyder inte alltid att du hinner med mer än på 8 timmar. Jobba när du har som mest energi.

Varför är det bra att motionera?

Att motionera gör att du kan tänka på annat. Det är viktigt att hålla kroppen och hjärnan i form för att lyckas på jobbet.