Swedish: Blog post about how to write a business proposal

Hur du skriver ett affärsförslag

För ett nystartat bolag som egentligen bara går in med en briljant idé kan det vara svårt att slå sig in bland de stora företagen. De är få som har pengarna att spendera på ett litet företag med en dröm. Ett affärsförslag kan också vara ett sätt att påvisa till en potentiell kund varför de bör lita på just dig istället för din konkurrent.

Saker du behöver veta innan du skriver ett affärsförslag

Först och främst, vad är ett affärsförslag? Som namnet antyder är det ett sorts förslag mellan företag. Du skickar ett förslag till ett annat företag med avsikten att till exempel få in nya kunder med din produkt eller tjänst. Det finns två sätt som är de allra vanligaste sätten att arbeta när du börjar att försöka nå ut med det som du erbjuder.

Ett affärsförslag är ditt ansikte utåt. Det är här du har möjlighet att presentera dig själv som person inför andra företag. Du kan också visa dem med en väl utformad layout hur din logotyp ser ut. Men framför allt handlar det om att berätta vad du har att erbjuda blivande och potentiella kunder. Vad just du har och vad som är speciellt.

Du måste också lära dig regler för hur du skickar ett förslag. Det finns två sätt som är de allra vanligaste sätten att arbeta kring när du börjar att försöka nå ut med det som du erbjuder. Företagen som du når ut till med en förhoppning om att de ska bli dina nya kunder kallas för ”prospekt”.

Formellt och informellt

Informellt förslag – ett företag tar kontakt med dig och frågar dig om ett dokument så de kan få en bra översikt på produkten eller din service kvalitet, prisexempel, frakt och så vidare. Formellt förslag – det här är det vanliga när två företag redan har en överenskommelse sinsemellan och redan har en affärskontakt mellan sig.

Ej väntat affärsförslag

På det här sättet försöker du nå ut till kunder som än så länge bara är potentiella kunder men som du skulle vilja ha uppmärksamhet ifrån. Du skickar dem ett dokument där du presenterar företaget. Eller om det andra företaget till exempel har kontakter och de kanske har ett nätverk som du skulle vilja komma åt. Du kan också skicka ett förslag om att samarbeta.

Olika uttryck

Det finns termer som kommer att komma i din väg som du inte varit medveten om när du börjar. När prospekt frågar efter information kring dina produkter eller din tjänst, eller kanske till och med dig, är det några saker du måste hålla utkik efter. Just för att se till att du ger dem korrekt information och inte något de inte frågade efter.

Information och förslag

RFI Betyder precis just det. Information. Det här kan antingen vara om din tjänst, produkt eller om ditt företag. Många företag gör så för att hålla reda på vad som finns på marknaden. RFP – Många gånger tar företag in förslag från många olika ställen så att de kan välja den som passar bäst. Tidsperiod och vilken erfarenhet du har bör föras in.

Skicka offert

Det här är en situation där de frågar dig om vilket pris du kan erbjuda angående en investering. Om ett företag till exempel behöver en tjänst av något slag. Det är här du tar med dina allra bästa argument och låter dem få veta vad den absolut bästa dealen du kan ge dem är. Därefter kan det frågande företaget ta ett beslut baserat på kostnad.

Hur skriver man ett affärsförslag?

Ett affärsförslag bör vara utformat så tydligt som möjligt. Det får gärna ha en färdig och proffsig layout och sidor med färgförslag och liknande. Det blir då lättare för din potentiella kund att se över till exempel statistik och vad de kan tänka. Du skriver för att kunden ska få en tydlig bild och att allt ska bli lätt att förstå.

Innehållsöversikt

Det finns inga bestämda sätt att göra det på. Men det kan vara underlättande med några bra tips på hur du skriver ett affärsförslag. Detta är vanligaste sättet att göra det på och är bra att använda när du utformar det. Detta gör att det blir standardiserat och kunden vet vad hen letar efter direkt när det kommer.

 • Titelsida
 • Innehållsförteckning
 • Sammanfattning
 • Huvudsakligt innehåll
 • Tilläggsklausuler
 • Priser
 • Villkor
 • Sida för underskrift

Titelsida

På din titelsida tar du med informationen som direkt presenterar ärendet till prospektet. Du ska sikta på att få uppmärksamhet från läsaren så snabbt som möjligt. Det är också bra att bistå med kontaktinformation, logotyper, hemsidor och så vidare. Se också till att deras namn tydligt finns med så att de vet att det är till dem och hur länge dokumentet gäller.

Innehållsförteckning

I en innehållsförteckning skriver du ner vart någonstans din tilltänkta kund kan hitta allting i förslaget. Detta för att om kunden snabbt till exempel behöver jämföra mellan olika val, kan den lätt se vad det innefattar. I din summering på en sida berättar du kort sammanfattat för den prospektet vem du är. Här kan du också ta med anledningar varför kunden ska välja just dig?

 • Er erfarenhet i branschen?
 • Bra kvalitet på era produkter
 • Prisjämförelser
 • Nätverk du kan bidra med

Huvudsakligt innehåll

I det huvudsakliga innehållet är du som ordet antyder saklig med innehållet. Här berättar du detaljerat om varje sak som din kund har frågat efter. Beskriv noga så att kunden får en bra bild över hur projektet kommer att se ut från start till mål. Det ger kunden en bra översikt över planen. Berätta också följande:

– Vad du ska göra och hur ska du göra det? Under vilken tidsperiod? Leveransdatum? Hur det ska levereras? För att kunden ska kunna se hela projektet från start till mål bör detta var beskrivet utförligt. Många företag tycker om att skapa sig en bild redan i budgetfasen för ekonomin är viktig för dem i projektet.

Tilläggsklausuler och priser

Om det till exempel finns något utöver det regelbundna kring affärsuppgörelsen, ta med det också. Du kanske vet att något kommer att dra över tiden för exempelvis materialinköp. Vad får det kosta? Kunden ska kunna komma med en budget och vad ni båda kan kompromissa med. Bryt ner vad allt kommer att kosta en gång till så att kunden får en bra översikt över priset.

Villkoren som både du och din kund går med på. Ta med igen hur lång tid, vad du förbinder dig till att göra och om din kund måste bistå med något att hjälpa dig med. Underskriftsidan är en sida för underskrifter bör för tydlighetens skull stå för sig själv så att det skiljer sig från resten av dokumentet.

Var noga med utformning och redigering

Något som är väldigt viktigt när det kommer till utformningen av ditt affärsförslag är hur det ser ut. Som nyföretagare har du inte råd att spendera pengar på att få dem att se extra dyra ut. Men ett bra förslag är att leta efter mallar på internet där du lätt kan fylla det med ditt eget material.

För att få ditt prospekt att se så bra som möjligt ut är det viktigt att du kommer igång med att bara göra det. Det måste bara finnas. På så vis visar du ditt ansikte utåt för nya och spännande kunder. Det är trots allt relationer med andra människor som i huvudsak bygger affärsvärlden och inte pengarna.

Slutgiltiga tankar

Det är många skrämmande saker du kommer att möta som nyföretagare. Speciellt när det kommer till att ta reda på hur nya saker fungerar. Det kan vara svårt att komma igång. Mycket kommer du att lära dig på vägen och denna typ av dokumentering kan du använda igen och bara behöva skräddarsy detaljer vid nästa tillfälle.

Frågor och svar

Är det svårt att skriva ett affärsförslag?

Om du följer den här guiden och tittar runt på nätet kommer du att finna att det är ganska enkelt.

Vad bör man tänka på?

Du bör tänka på att vara så tydlig som möjligt i det du presenterar för dina nya kunder. Följ gärna den här guiden.

Vad är det som är viktigt med ett affärsförslag?

För att du ska kunna göra dig hörd hos nya kunder bör du utveckla ett sätt i hur du föreslår business tillsammans.

Behöver det vara avancerat?

Inte till en början. Men i slutändan när ditt företag utvecklas och blir mer proffsigt bör du överväga ett mer designat förslag.