Swedish: Blog post about how to choose dress shoes for men

Hur man väljer finskor för män

Ska du på gala? Kanske ett bröllop? Eller, vill du bara ha en mer uppklädd stil på kontoret? Oavsett är det alltid bra att ha en, eller två olika par finskor i garderoben. Det finns olika slags finskor, såsom loafers, Oxfords, men även den mer seriösa pumpsen. Låt oss guida dig till din nya finsko.

Delar av en finsko

En finsko består av fyra delar; tån, sidostycke, ett ovanläder, samt snörstycke. Hur de här delarna är gjorda och ihopsatta bestämmer vilken typ av sko det blir. Vi ska ta upp de vanligaste finskorna; bland annat Oxfords, Derbys, loafers, samt opera pumpsen men även de olika stövletterna som är praktiska under de kallare månaderna.

En andra sak du kan tänka på när du köper en finsko är hur snörningen ser ut. Hur snörstycket är format och ihopsatt bestämmer vad det är för slags sko. Det finns två slags snörstycken, öppen snörning samt stängd snörning. Till exempel, en Oxford har alltid stängd snörning, vilket betyder att snörstycket är fastsydd under ovanlädret. En Derbysko däremot har snörstycket fastsydd uppe på ovanlädret.

Oxfords – Hur man väljer finskor för män

Oxfordskor är en tidlös klassiker med rötter i 1800-talets studentliv. Det här är en sko som är både praktiskt och elegant, då du kan använda den till vardags, på kontoret, men även klä upp den till fest. Den här skon har en smal siluett som formar sig efter foten. Oxfords kommer i en rad olika färger och material som mocka och patenterat läder.

Derbys – Hur man väljer finskor för män

Derbyn misstas ofta för en Oxfordsko. Men, Derbyskon är mer av en sportigare vardagssko, med en bredare passform samt öppen snörning. Den här skon tillkom på 1850-talet och var då gjord för jakt samt sportevenemang. Idag bär du dina derbies med jeans eller chinos, och eftersom de är mer vardagligare kan du ha roligare strumpor till.

Monk strap – Hur man väljer finskor för män

En sko med monk strap är ett mellanting av Derby och Oxfords. Monk strap-skon är dock helt utan snörning och stängs med hjälp av spännen. Från början var det munkar som bar monk straps. Men, nu bärs de även av dig som vill klä upp din jeans, eller vill stå ut ur mängden i din kostym.

Loafers – Hur man väljer finskor för män

En loafer är gjord för att lätt ta av och på. Under tidigt 1900-tal skapades skon, för att användas som en toffla inomhus. Sedan blev loafers populär som sko hos affärsmän under 1960-talet. Idag är loafers återigen på modet och kan fördelaktigt kläs både upp och ner. Dessutom finns skon i flera material; från mjuk mocka till hårdare läder.

Opera pumps – Hur man väljer finskor för män

Det här är skon för den stora galan. Opera pumps är en elegant sko som oftast är gjord i patenterat läder. Den är dessutom utsmyckad med en robust rosett. Skorna är dock inte speciellt mångsidiga, utan bärs nästan uteslutande på fina galor; kanske är du bjuden på Nobelmiddagen? Då passar opera pumps alldeles utmärkt till kvällen.

Stövletter – Hur man väljer finskor för män

En stövlett är en sorts känga som liknar Oxfords, men har ett skaft som går upp över vristerna. Det är vanligt att stövletter är lite mer utsmyckade med brogue-mönster på tån. Du bär fördelaktigt kängan till din kostym på hösten och till vintern. Stövletten blev till under den viktorianska eran och är än idag en populär vardagssko.

Chelsea – Hur man väljer finskor för män

Chelsean skapades som en promenadsko under 1800-talets slut. Än idag är den här skon en populär vardagssko, vilket kanske inte är så konstigt då den är skön, samt lätt att ta av och på. Chelsea är gjord i ett stycke, utan snörning. Det här är en sko som klär upp jeansen, samtidigt som den även kan göra kostymen coolare.

Brogues – Hur man väljer finskor för män

All Oxfords can be brogues, but not all brogues are Oxfords. Med brogue menar man det utsmyckande hålmönstret som finskor kan ha ibland. Brogues ursprung kommer från att jordbrukare på 1800-talet ville ha ett sätt att tömma skorna på vatten. Alla finskor kan ha brogue, men det förekommer vanligen på monk strap, derby, och såklart Oxfordskor. Olika typer av broguemönster;

  • Full brogues, kallas även Wingtips – Alla sömmar, samt på tån. Med vingmönster.
  • Semi brogues – Alla sömmar, samt tån.
  • Kvarts brogues – endast på tåsömmen.
  • Longwing Brogues – Lång vingsöm runt, samt tån.

Historiska brogues – Hur man väljer finskor för män

På 1800-talet användes brogues som en funktionell sko av skotska, samt irländska jordbrukare. Namnet kommer dessutom från gaeliskan och betyder grov. Under 1920-talet blev brogues populärt på jazzklubbarna, för att sedan bli en klassiker för alla som bär kostym. Brogue är alltså hålmönstret, och man brukar säga att ju mer hål desto mer uppklädd är skon.

Tåstil – Hur man väljer finskor för män

När du väljer en uppklädd finsko kan du även kolla på hur tåstilen ser ut. Det är upp till var och en vilken slags tå du gillar, men för en klassisk klädsel är en rundad tå att föredra. Vill du däremot sticka ut, kan du definitivt välja en fyrkantig eller spetsig tå. Man brukar säga att det finns sex klassiska tåstilar:

  • Plain tå: Utan dekoration.
  • Cap tå: Dekorativ söm eller “cap”.
  • Wingtip: Bevingad “cap” med brogue.
  • Medallion: Broguemönster på tån.
  • Apron/ split tå: Ovanlädret går ända fram till tån.

Vilken sko passar klädseln? – Hur man väljer finskor för män

Om du bär kostym varje dag är en finsko att föredra; men, vilken typ? Är det väldigt strikt klädsel som gäller, då är en Oxford eller Derby det som gäller. Vilken av dem du väljer beror helt på vilken du föredrar. Däremot ses Oxford som lite mer uppklätt då den har en stramare design, samtidigt som Derby kan användas på mer festligare tillställningar.

Klär du dig däremot mer business casual; då passar både loafers och Chelseastövletten. Ett par loafers i skinn är speciellt mångsidiga då man kan bära dem med jeans till vardag, men även till kostymen på bröllopet. Med ett par Chelseastövletter har du en perfekt vardagssko; som dessutom kan ge en mer avslappnad, samt coolt utseende till din kostym.

Vilken färg på skon? – Hur man väljer finskor för män

Så, nu när du vet vilken slags sko du vill ha, då kanske du undrar vilken färg som passar till vad? Om du, till exempel, vill styla en marinblå kostym passar en mörkbrun sko bäst, då de är motsatsfärger i färghjulet. Till marinblått passar även vinrött och svart. Desto ljusare blå kostym du har, desto ljusare brun sko passar.

Den bruna skon passar även till den gråa kostymen. Men om du vill ha en mer monokromatisk klädsel, då kan du istället välja en svart sko. Du kan tänka som så att svarta skor passar bäst med svart, grått, samt mörkare blå. Medan en brun sko ser bäst ut tillsammans med grått, blått, samt beige.

Förvara dina skor rätt – Hur man väljer finskor för män

För att dina finskor ska hålla år efter år, finns det saker du kan tänka på när du ska förvara dina skor. Investera till exempel i bra skoblock, helst i cederträ. De hjälper till att behålla skons form, samtidigt som ohyra avskräcks av cedern. Du ska helst förvara dina skor inomhus, så att de inte blir utsatta för, till exempel, fukt som kan skada skorna.

Förbered dina skor för förvaring genom att först rengöra dem. Sedan kan du även behandla dem med skokräm och dylikt, om det skulle behövas. Placera skoblocket i skon, sedan slår du in dem i syrafritt papper. Det är fördelaktigt om du har sparat originalkartongen, för att sedan förvara skorna i den. Om du har en skogarderob behöver du bara tänka på att rengöra skorna noga.

Nu vet du hur man väljer finskor för män

Att investera i ett par finskor är praktiskt, då du alltid kommer ha ett par passande skor för alla tillfällen i livet. Du kan använda dina finskor till vardags, på jobbet, på olika nöjesevent, men även på bröllop och andra finare evenemang. Det är helt upp till dig vilken sko som passar just dig, och vilken som blir din nästa investering.

FAQ – Hur man väljer finskor för män

Vilken finsko är bäst att börja med?

En Oxfordsko är en bra start, då det är en mångsidig sko som finns i flera utförande. Välj en som du gillar.

Vad är en brogue?

Brogue är ett hålmönster som finns på vissa finskor. De flesta finskor kan ha broguemönster, och de får då ett mer formellt utseende.

Vilken finsko är bäst i varmare klimat?

Om du ska vistas i ett varmare klimat, då rekommenderar vi en slip-on sko; till exempel, loafers och monk strap, som du bär utan strumpor.

Ska jag ha svarta eller bruna skor?

Välj en svart sko till mörka kläder i svart, grått, mörkblått. Om du däremot ska bära kläder i; beige, ljusblått, grått – är brunt att föredra.